Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Актуално от ветеринарния свят

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС 14-ТИ ДЕКЕМВРИ

Е-мейл Печат ПДФ
LOGO_120_trans
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Уважаеми колеги,

За мен е изключително удоволствие да Ви поздравя с професионалния празник, който всяка година на 14-ти декември напомня за значимостта на нашата стародавна професия.
„Времето е в нас и ние сме във времето”, е казал Левски в едни драматични за българската история и народ времена. Всяка епоха има своите изпитания и своите значимости за човешкото съществуване. И ако преди столетия свободата и родината са били водещите ценности за всеки истински българин, днес целите се съизмерват и успоредяват със световния прогрес и човешкия напредък. Нашата професия е една от малкото, в които проявленията на древния Хипократов завет се съизмерват с високите научни достижения в медицината и технологиите.
Ние сме част от времето, в което на изпитания се подлага всяка наша крачка. Защото всеки един от нас, поемайки житейската пътека на ветеринарната професия, е събрал в себе си силен дух, неразколебими човешки ценности и морални устои. Затова и делата ни са отражение на личните проявления на щастие, любов, свобода и стремеж за принадлежност към някаква общност. А нашата общност, е нашата професия. Защото ветеринарната професия е нашето верую, нашето минало и нашите бъднини.

Бъдете силни и истински!
Останете верни на каузата, в която се е превърнала дълголетната ни професия!
Радвайте се на живота и неговите измерения!
Бъдете здрави и обичани!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Д-р Михаил Бащавелов
Председател на Съюза на ветеринарните лекари в България

   

Генералната асамблея на FVE представи българското предложение за изменение на устава на европейската федерация, предстои гласуването му в Биариц /Франция/

Е-мейл Печат ПДФ
DSC_0408 Генералната асамблея на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа /FVE/ допусна българското предложение за изменение на устава на федерацията. Това стана на извънредното заседание на асамблеята, състояло се в Брюксел от 14 до 16 ноември 2013г. Лично президентът на FVE д-р Кристоф Бюо представи депозираните в Секретариата на организацията предложения, сред които бе и българското искане за корекция в изборната част на заместник-председатели на европейската федерация.
Още през месец октомври тази година, след решение на Изпълнителното бюро, Съюзът на ветеринарните лекари в България внесе във FVE предложение за въвеждане на териториален принцип при определяне на единия от заместник –председателите на европейската ветеринарна организация. Според председателя на СВЛБ д-р Михаил Бащавелов, който е и вносител на предложението, основният мотив за българското искане е постигне на равноправност в представянето на държавите в ръководството на FVE, предвид трудното издDSC_0411игане на единна кандидатура от страните от Централна и Източна Европа. С депозираното искане за корекция в устава на FVE,  се цели едно от четирите заместник-председателски места да се отрежда по право на членовете от Централна и Източна Европа, а изборът на единния представител да става съгласно изработени конкретни правила.
На база проведените в кулоарите на асамблеята неофициални дискусии и разговори между представителите на отделните държави, се очаква догодина в Биариц /Франция/, където ще се състои следващото заседание на Генералната асамблея, българското предложение да бъде подкрепено от останалите заинтересовани държави.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL